- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki słonecznika
- 4 marchewki
- 1/2 pęczka dymki
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę.
- Dymkę posiekaj.
- Słonecznik upraż na patelni, aż zacznie pachnieć.
- Wymieszaj marchewkę, dymkę i słonecznik, dodać jajka, płatki i mąkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Niewielkie placuszki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Przed podaniem odsącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Wskazówki:
- Jeśli planujesz zjeść placuszki na śniadanie – wieczorem poprzedniego dnia starkuj marchewkę, posiekaj szczypiorek i upraż słonecznik. Dzięki temu samo wymieszanie pozostałych składników i smażenie zajmie Ci rano o wiele mniej czasu 🙂
Mniam